sreda, 3. marec 2021 ob 12:50

Obnova Mozirske koče v polnem zagonu

Teden dni nazaj je v večernih urah zagorela priljubljena Mozirska koča na Golteh, ki je bil velik šok za PD Mozirje, Mozirčane, kot tudi celotno planinsko javnost. V teh dneh so prostovoljci počistili pogorišče, civilna zaščita je dostavila zabojnika, prav tako se tudi pripravlja idejna zasnova nove koče.
Dva dni po požaru Mozirske koče na Golteh je predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik sklical razširjeno sejo, na kateri so določili prve konkretne korake za sanacijo in načrt obnovitve priljubljene planinske postojanke. Na sestanku je bil poleg upravnega odbora društva prisoten tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, ki je povedal, da bo verjetno težko v kratkem pridobiti še kakšno finančno pomoč za obnovo, saj še niso končani niti postopki obnove koč na Korošici in na Okrešlju. Se pa v kratkem obeta razpis za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank, na katerem bi tudi lahko kandidirali. Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je zagotovil, da bodo na občini aktivno pomagali pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bi društvo lahko kandidiralo na omenjenem razpisu.

mozirska_koca_sanacija_27_02_2021_02

V soboto so bili na prizorišču kriminalisti, ki so nadaljevali preiskavo.
Projektantka Darja Bezovnik Planovšek je kot domačinka ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta. Po priporočilih Zavoda za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu. Idejna zasnova bi naj bila predstavljena do konca marca.

kontejnerji_cz_mozirska_koca_2_3_2021_5
V torek, 2. marca, sta pripadnika regijske enote Civilne zaščite za Zahodno-štajersko regijo na lokacijo pri pogorišču koče dostavila in namestila dva zabojnika, ki bosta služila kot začasno skladišče in pisarna za vodenje na delovišču.
V sredo bodo pogorišče ponovno obiskali kriminalisti in sodni izvedenec, ki bodo skupaj še enkrat pregledali celotno območje in poskušali zbrati dodatne dokaze o vzroku požara.

mozirska_koca_1_3_2021_2

Za četrtek, 4. marca, je predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik sklical sestanek upravnega odbora, kjer se bodo med drugim pogovorili tudi o projektnih zahtevah za novi planinski dom (število ležišč in sedišč in podobno).

Če želite pomagati društvu pri obnovi koče, lahko donirate finančna sredstva na spodnji naslov:

Koda namena: CHAR
Namen: Donacija za Mozirsko kočo
IBAN: SI56 0242 6001 3741 942
SWIFT: LJBASI2X
Sklic: SI00 24022021
Naslov: Planinsko društvo Mozirje, V Savinjski gaj 4, 3330 Mozirje


Barbara Gradič Oset
Foto: PD Mozirje
---------------
Preberite še:

Mozirska koča na Golteh po požaru uničena

01.07.2022