sobota, 2. december 2023
POIŠČI

Požar v Mozirski koči na Golteh
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 28. december 2016 ob 12:35, ogledov: 27097

Zimska soba na Kaninu - Bivak Slavka Svetičiča Slavca

Planinsko društvo Bovec | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Zimsko sobo na Kaninu, ki so jo poimenovali po alpinistu Slavku Svetičiču Slavcu, so v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Planinskim društvom Bovec, Jamarsko zvezo Slovenije, Gorsko reševalno zvezo Slovenije ter Ortar & Jerman letos jeseni postavili OFIS arhitekti in CBD. 23. decembra so bivak, katerega kapaciteta je od 12 do 15 oseb, tudi uradno odprli, z njim upravlja PD Bovec, ključ od bivaka pa je mogoče dobiti v Bovcu.
Bivak Slavka Svetičiča Slavca je postavljen v neposredni bližini Doma Petra Skalarja na Kaninu. Ima vlogo zimske sobe, zato je namenjen prenočevanju oz. bivakiranju. V njem so začasno urejena tri udobna ležišča, na voljo je 12 odej, kapaciteta bivaka je od 12 do 15 oseb, je sporočil predsednik PD Bovec Robert Rot ter opozoril, da se bivak nahaja v okolju visokogorskega krasa, kjer vladajo popolne zimske razmere, in da dostop ni enostaven. Uporaba bivaka bo možna v času, ko koča ne bo obratovala. Ključ bivaka se dobi v Kavarni v Bovcu. V vpisno knjigo je treba vpisati datum, ime, priimek, št. osebnega dokumenta, telefonsko številko, podpis, ob vrnitvi pa ravno tako datum, podpis in morebitne opombe. Kontaktna oseba za zadeve povezane z bivakom je Milivoj Šulin, dosegljiv na mobilni številki +386 41 722 601.

Slovenija ima bogato tradicijo gradnje v visokogorju, ki je bilo izhodišče tudi pri zasnovi tega objekta, ki so ga postavili OFIS arhitekti in CBD v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Planinskim društvom Bovec, Jamarsko zvezo Slovenije, Gorsko reševalno zvezo Slovenije ter Ortar & Jerman. Objekt je v svoji obliki, konstrukciji in zasnovi drugačen od bivaka pod Skuto, saj arhitekti s strokovnjaki različnih področij želijo preučiti čimbolj različne zasnove in njihove odzive glede na ekstremne razmere v visokogorju. Kaninska soba ima vertikalno zasnovo, ki jo določajo trije podesti z vertikalno razporejenimi ležišči. Je v celoti lesen objekt, iz križno vezano lepljenih lesenih plošč, ki predstavljajo hkrati statično konstrukcijo, izolacijo, steno in tvorijo pohištvo v interierju. Z zunanje strani je les zaščiten z aluminijasto oblogo. Podesti so orientirani proti prelepemu razgledu v bovško dolino. Ob vhodu v objekt je osrednji prostor namenjen druženju in pripravi hrane.

WINTER_CABIN_MOUNT_KANIN_OFIS_a_FOTO_JANEZ_MARTINCIC_13_resize
Zimska soba na Kaninu - Bivak Slavka Svetičiča Slavca (foto Janez Martinčič)

Za razliko od bivaka pod Skuto, ki ima jekleno konstrukcijo ter je bil zasnovan horizontalno v treh modulih, je zimska soba na Kaninu lesena s kompaktno, enoprostorsko in vertikalno zasnovo. Postavljena je na skalo na način, da ima kar najmanjšo površino v stiku s terenom, večinoma pa se konzolno preveša proti dolini. Transport objekta na lokacijo je bil izjemno težaven. Posadka helikopterja je lete opravila v sklopu sodelovanja s PZS. Objekt so zaradi vremenskih neprilik ter nepričakovanih turbulenc s pomočjo posadke helikopterja Slovenske vojske pod vodstvom pilota Davorina Draginca uspeli postaviti v tretjem poskusu. Vendar izziv projekta je ravno v tem, da si celotna ekipa iz konkretnih izkušenj na terenu pridobi izkušnje ter nova spoznanja, poudarjajo ustvarjalci bivaka.

Bivak je bil na pobudo OFIS arhitektov v celoti izveden iz donacij, material so podarili razni gradbeni proizvajalci, ki s to postavitvijo v ekstremnem okolju tudi testirajo odziv lesene konstrukcije, stekla, izolacije in oblog. V postavitev pa je vloženih tudi veliko ur dela prostovoljcev v težkih razmerah. Lokacija je vrh grebena s čudovitimi pogledi na dolino Soče, Triglav in ob lepem vremenu tudi na morje. To je raj tako za turne smučarje, ki jim je objekt tudi prvenstveno namenjen, kot tudi za planince, jamarje in ljubitelje narave.


Vsem obiskovalcem gorskega sveta na silvestrov večer polagamo na srce:

BIVAKI NISO PRIMEREN PROSTOR ZA PRAZNOVANJA IN POČITNIKOVANJA! 

Namenjeni so predvsem kot zatočišča v sili oz. kot prenočišča v primeru nadaljevanja ture naslednje jutro. Ob odhodu jih pospravimo, počistimo in skrbno zapremo vsa okna in vrata.

V njih prijazno pustimo tudi manjšo količino hrane z daljšim rokom trajanja (suho sadje, tablica čokolade, juha iz vrečke, različne konzerve ... Ta hrana je namenjena tistim, ki bivak uporabijo kot zatočišče v skrajni sili - če nas pričaka taka hrana ob prihodu, je ne jemo!


-------------------------
Povezana novica:

Znova z žičnico na Kanin, tudi do novega bivaka

Fotogalerija

 Janez Martinčič1 / 18

 Janez Martinčič2 / 18

 Janez Martinčič3 / 18

 Janez Martinčič4 / 18

 Janez Martinčič5 / 18

 Janez Martinčič6 / 18

 Janez Martinčič7 / 18

 Janez Martinčič8 / 18

 Janez Martinčič9 / 18

 Janez Martinčič10 / 18

 Aleš Gregorič11 / 18

 Aleš Gregorič12 / 18

 Aleš Gregorič13 / 18

 Aleš Gregorič14 / 18

 Aleš Gregorič15 / 18

 Aleš Gregorič16 / 18

 Aleš Gregorič17 / 18

 Aleš Gregorič18 / 18

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti