Tržiški župan Borut Sajovic (levo) je prav tako reden gost Koče na Dobrči, ob razglasitvi je tudi sam podelil priložnostno nagrado |
Najdi nas na Facebooku
|
NOVICE
ponedeljek, 21. november 2016 ob 08:45, ogledov: 3819 Prvo srečanje oskrbnikov planinskih kočObjavil(a): Matej Ogorevc | | V Valvasorjevem domu pod Stolom je 10. novembra 2016 potekalo prvo srečanje oskrbnikov planinskih koč pod okriljem Planinske zveze Slovenije. Udeležilo se ga je skupno 50 udeležencev, od tega predstavniki 26 planinskih koč, zveze in Visoke strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Udeleženci smo imeli možnost preizkusiti gostoljubnost Valvasorjevega domu pod Stolom, ki je to leto prejela priznanje Naj planinska koča 2016. Namen srečanja je bila izmenjava izkušenj in mnenj o problematiki dela v planinskih kočah, podati osebju koč določene informacije in pridobiti usmeritve glede nadaljnjega usposabljanja osebja, ki dela v kočah. | Po dveh terminih usposabljanja za oskrbnike planinskih koč, ki sta bila izvedena v aprilu 2016, se je potrdila potreba po izobraževanju osebja, ki dela v planinskih kočah in hkrati izrazila potreba, po večkratnih srečevanjih osebja in dodatnih usposabljanjih. Sodelovanje z Visoko strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled se je izkazalo kot dobro in uporabno in zato veseli interes za nadaljnja usposabljanja. Gospodarska komisija PZS si želi, da bi se v naslednjih letih vsi oskrbniki planinskih koč in po zmožnostih tudi ostalo osebje udeležilo seminarja za oskrbnike in bi tako dvignili nivo znanja in veščin za delo v planinskih kočah. Še posebno delo v visokogorskih kočah terja posebna znanja in predvsem voljo za intenzivno delo preko poletja, ko so obremenitve največje. Namen stalnega usposabljanja osebja v kočah pa je predvsem zadovoljstvo obiskovalcev planinskih koč in ne nazadnje dobro poslovanje samih koč.
Rezultati prvega seminarja v letu 2016 so na nekaterih kočah že vidni, tako pri uvajanju polpenzionske ponudbe, kar velja še posebno za visokogorske koče, kot pripravi hišnih sladic ali drugih kulinaričnih posebnosti. Venomer pa je še možno izboljšati ponudbo koč, a ne nujno na račun višjega udobja, ampak na račun domačnosti, prijetnosti, informiranosti. Nenazadnje je zelo dobro poznavanje poti in območja v okolici koče zelo pomembna lastnost dobrega in uspešnega oskrbnika.
Pripravil in fotografiral Dušan Prašnikar |
|
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024 |
|
|