torek, 17. julij 2018
POIŠČI

PZS na sejmu Alpe-Adria 2015
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

petek, 1. september 2017 ob 10:50, ogledov: 1556

Razpis za nakup UV-sterilizatorjev za pitno vodo v planinskih kočah

Objavil(a): Matej Ogorevc
Gospodarska komisija PZS je na svoji 13. seji sprejela sklep št. 8, da se sredstva Sklada za planinske koče namenijo za sofinanciranje nabave UV-sterilizatorjev pitne vode in nakup števcev za porabo vode za planinske koče.
Gospodarska komisija PZS razpis razpis za nakup:
 • UV-sterilizatorjev s pripadajočim predfiltrom
 • Števcev porabe vode

Pogoji za prijavo:
 • Na razpis se lahko prijavijo vsa planinska društva in ostali lastniki, ki so lastniki planinskih koč v registru planinskih koč PZS ali najemnik s pisnim soglasjem lastnika (v nadaljevanju planinska društva).
 • Posamezna planinska društva lahko oddajo prijavo tudi za več svojih koč.
 • Zagotoviti je potrebno električni priključek za UV žarnico, ki ima moč največ 40 W.
 • Za vgradnjo je zaželen prostor višine najmanj 2 m. 
 • Društva se lahko prijavijo za cel komplet ali samo del (npr. brez števca za vodo, če ga že imajo).

Strošek nakupa za društva
Nabavna vrednost osnovnega kompleta (UV sterilizator s pripadajočim predfiltrom, števec porabe vode ter po potrebi ogljeni filter): cca 400 € - 600 € (z DDV). Vrednost ne vključuje montaže.

Znesek, ki ga za posamezno planinsko kočo sofinancira PZS v okviru Sklada za planinske koče: cca 350 € - 550 €.
 • Strošek nakupa za planinska društva za koče I. kategorije: 50 €
 • Strošek nakupa za planinska društva za koče II. in III. kategorije: 100 €


Rok za prijavo je 15. september 2017.


Planinska društva bodo o izboru informirana predvidoma do 22. septembra 2017. Strošek nakupa bodo morali poravnati v roku 8 dni po prejemu.

Prednost pri dodelitvi sredstev bodo imele prijave za planinske koče I. kategorije. Preostala sredstva se bodo namenila za koče II. in III. kategorije po vrstnem redu prijav. Če bo teh prijav več, kot je na voljo sredstev, bodo imele prednost planinske koče, ki za oskrbo z vodo uporabljajo kapnico.

V primeru večjega števila prijav oz. interesa bo Gospodarska komisija PZS ponovila razpis tudi v letu 2018.

 


Izpolnjeno prijavnico
 (priloga razpisa spodaj) pošljete v digitalni obliki na elektronski naslov gospodarska.komisija@pzs.si ali pošljete original na naslov Planinska zveza Slovenije, Gospodarska komisija, Dvorakova 9, p.p.: 214, 1001 Ljubljana ali oddate v glavni pisarni PZS v času uradnih ur.

Planinska društva bodo morala vgraditi opremo najkasneje do 31. julija 2018. Če tega ne bodo storila, bodo morala opremo vrniti ali plačati nabavno ceno v celoti. Kot potrdilo o vgradnji opreme se šteje poslana fotografija vgrajene opreme na elektronski naslov gospodarska.komisija@pzs.si.


Prevzem opreme bo potekal na sedežu izbranega ponudnika z demonstracijo montaže.
O lokaciji in terminu prevzema opreme bodo izbrana planinska društva informirana predvidoma do 22.9.2017. Opremi bodo priložena tudi navodila o montaži. Montažo lahko izvedejo planinska društva v svoji režiji (sama ali s svojim izvajalcem vodovodnih storitev), lahko pa po dogovoru opremo montira tudi izbrani ponudnik.Namen razpisa je nabava in kasnejša vgradnja UV sterilizatorjev na vstopni cevi pitne vode v kočo. UV sterilizacija (ali dezinfekcija) je postopek, pri katerem pitno vodo pred uporabo osvetli UV žarnica, ki s svojo svetlobo v spektru ultravijolične svetlobe povzroči uničenje vseh mikroorganizmov v vodi. Pri UV sterilizaciji ostane voda kemično in fizikalno nespremenjena. Za uspešno UV sterilizacijo mora biti voda bistra, zato je pred sterilizatorjem nameščen mehanski filter gostote 5 mikronov. Če pa uporabljamo kapnico kot pitno vodo, pa priporočamo vgradnjo še dodatnega filtra z aktivnim ogljem. Na planinski koči lahko steriliziramo celotno vodo ( v tem primeru se vgradi UV sterilizator pri vstopu vode v kočo), lahko pa steriliziramo samo vodo, ki je namenjena za pripravo živil in osebno higieno, ne pa tudi vodo, namenjeno za splakovanje sanitarij.

V razpisu je zajet tudi nakup merilnikov pretoka vode - števcev za vodo. Namen tega je dvojen:

 

 • koča, ki še nima vgrajene male komunalne čistilne naprave za čiščenje odpadne vode, jo pa namerava zgraditi, mora za pravilno dimenzioniranje te naprave poznati svojo porabo vode,
 • glede na merjeno porabo vode na koči se določa tudi okoljska taksa in v veliki večini primerov bo ta nižja, kot pa če poraba vode ni merjena in jo določijo glede na število zaposlenih, število sedežev v gostinskem delu in število postelj.

 

Nudenje zdravstveno ustrezne pitne vode zaposlenim in gostom v vsakem trenutku obratovanja koče (ne glede na močna deževja, morebitna vstopanja površinske vode v izvir, gnitja v naravi ali onesnaženja s fekalijami divjih in domačih živali) mora biti prioriteta vsakega planinskega društva in osebja planinske koče. To je tudi prioriteta krovne organizacije Planinske zveze Slovenije, ki si bo preko svoje Gospodarske komisije prizadevala, da bi v nekaj letih vse planinske koče bile opremljene s to opremo, ki zagotavlja varnejše uživanja vode.

Dodatne informacije in pojasnila dobite pri strokovnem sodelavcu gospodarske komisije Dušanu Prašnikarju, elektronski naslov: dusan.prasnikar@pzs.si ali na tel.: 01 43 45 683.

Lep planinski pozdrav!

Janko Rabič,
načelnik GK PZS
Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

Prilogi:
PDF Razpis
DOC Prijavnica

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti