petek, 3. julij 2020
POIŠČI

3. konferenca o planinskem gospodarstvu ponudila odlične, aktualne teme
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

petek, 29. november 2019 ob 09:30, ogledov: 558

Seminar za gospodarje planinskih koč o čistilnih napravah in načrtovanju gradbenih investicij

Objavil(a): Matej Ogorevc
16. novembra 2019 je bil izveden Seminar za gospodarje planinskih koč. Poudarek letošnjega seminarja je bil na čistilnih napravah in načrtovanju gradbenih investicij. Udeležilo se ga je 32 gospodarjev, predsednikov oz. drugih predstavnikov planinskih društev, ki imajo v lasti planinske koče. Seminar je potekal na Planinskem domu na Uštah – Žerenku (v lasti PD Moravče).
Udeležence je uvodoma pozdravil Valentin Rezar, načelnik Gospodarske komisije PZS. Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne PZS, je predstavil Priročnik za planinske koče, katerega namen je predstaviti zakonske določbe, obveznosti in napotke, ki se nanašajo na obratovanje planinskih koč. Hkrati je podal tudi novosti uredbe na področju odpadnih voda.

Možnosti čiščenja odpadnih voda so predstavili predstavniki dveh podjetij, ki se v Sloveniji ukvarjata s tem področjem, Roto Slovenija (ki ima različne sisteme čiščenja odpadnih voda) in Limnos, ki ponuja rastlinske čistilne naprave. Rastlinska čistilna naprava podjetja Limnos je vgrajena pri Planinskem domu na Uštah in deluje dobro. Zadnji predavatelj na temo vode je bil predstavnik podjetja Mesec. Predstavil je različne načine zagotavljanja pitne vode.

S strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na PZS pričakujemo napovedan poseben razpis za planinske koče, ki bo usmerjen v energetsko in snovno učinkovitost planinskih koč. Delno tudi s tem namenom sta bila na seminarju vključeni dve predavanji - o varčevanju z energijo in o načrtovanju energetskih investicij. Pomembne smernice in možnosti je predstavil Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET. Zelo pomembno področje je predstavil tudi projektant Rok Bordon, ki je predaval o načrtovanju gradbenih investicij v skladu z zakonodajo in o pripravah gradbene dokumentacije.

Predstavitve:
PDF Čistilne napravr Roto
PDF Energetska učinkovitost v stavbah
PDF Načrtovanje gradbenih investicij
PDF Priročnik za planinske koče
PDF Rastlinske čistilne naprave
PDF Spremembe uredbe o odpadnih vodah
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti