ÄŤetrtek, 24. september 2020
POIŠČI

PZS na sejmu Natour Alpe-Adria 2017
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

petek, 11. september 2020 ob 13:00, ogledov: 267

Jutra s pogledom na sončni vzhod

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Terenska ekipa Radia Slovenija se je ob sobotah zbujala visoko v hribih. Poslušalcem 1. programa Radia Slovenija so namreč v živo prenašali zgodnje jutranje vzdušje v planinskih kočah. Kako se je zbuditi v planinski koči, kakšni so bili odzivi poslušalcev, smo se pogovarjali z urednico jutranjega programa Nadio Petauer.

Kakšna so jutra v hribih?

Jutra so v hribih približno tako zgodnja kot radijska. Jutranji program na Prvem smo avgusta ob sobotah začeli na višji nadmorski višini. Na Vršiču nam je sicer zagodlo vreme, zato je program potekal pod streho, na Slavniku je sprejem malce oteževala burja, sicer pa smo jutra prebujali na svežem zraku in s pogledom na sončni vzhod. To je pravi privilegij.

Kal_avto

Kaj je poslušalce najbolj zanimalo v oddaji?

V avgustovskem radijskem projektu zbujanja v planinskih kočah smo v uredništvu (s pomočjo PZS) načrtno izbrali pet različnih planinskih koč - tako po lokaciji, kot po zgodbah. Obiskali smo Koroško (Dom na Smrekovcu), Štajersko (Koča na Žavcarjevem vrhu), Gorenjsko (Poštarski dom na Vršiču), Zasavje (Planinski dom na Kalu) in Primorsko (Tumova koča na Slavniku). Izhodišče pogovora je bilo na vsaki izmed planinskih koč drugačno, prilagojeno zgodbi in zgodovini koče. V vsaki terenski oddaji smo predstavili lokalno planinsko društvo, pa tudi regionalne geografske in naravne znamenitosti. Nismo pozabili opozoriti na varnost v hribih oziroma gorah - v t.i. planinskih kiksih smo s pomočjo sogovornikov Planinske zveze Slovenije med drugim spomnili na ustrezno pripravo pred odhodom v hribe, pravila bontona in pomen ekologije ter ohranjanja narave.

Nad čim ste bili radijska ekipa najbolj presenečeni?

Na vsaki koči, brez izjeme, nad gostoljubnostjo oskrbnikov, za kar se zahvaljuje celotna ekipa. Pa tudi nad obiskanostjo koč, saj so bile med obiskanimi tudi take, ki »zaživijo« v dopoldanskih/popoldanskih urah in ne navsezgodaj, ko smo začeli program. Priznam, da nas je na začetku malo skrbelo, da morda ne bo planincev. Pa je bil strah vedno odveč.

slu_alke

Kaj je po vašem mnenju tisto odločilno, da nekdo prespi na določeni koči?

Najbrž predvsem to, ali je koča izhodišče za kakšno bolj zahtevno in naporno planinsko smer/pot. Seveda pa ne škodi dobro vzdušje in ponudba.

Kakšen je bil odziv poslušalcev?

Zelo pozitiven. Številni so nas poklicali, pisali in se tudi zahvalili, da smo se na Prvem lotili takšnega projekta. Poslušalci so zelo radi sodelovali tudi v nagradni igri, ki smo jo nekoliko hudomušno poimenovali »Planina ali dolina?«. Za pohodniški nahrbtnik sta se namreč v planinskem kvizu (vprašanja iz zgodovine, geografije in planinske terminologije) vsako soboto pomerila dva tekmovalca - eden neposredno v terenskem studiu (tekmovalec planine), drugi pa prek telefonske linije (tekmovalec doline).

116427693_293632175298757_6628721449416785784_n

Gremo drugo leto v podobno akcijo?

Absolutno! Že izbiramo med ustrezno (za tehnično ekipo) dostopnimi kočami in razmišljamo tudi o podaljšanju programskega pasu.

BGO
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti