nedelja, 7. marec 2021
POIŠČI

Izvedeno drugo izobraževanje za oskrbnike planinskih koč z veliko praktičnega dela
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

torek, 20. oktober 2020 ob 14:30, ogledov: 3041

Kaj narediti, če je koča zaprta in ne morem dobiti žiga SPP?

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Slovenska planinska pot SPP je ena od najbolj priljubljenih in znanih slovenskih veznih poti in v letošnji poletni sezoni so se številni planinci odločili, da zberejo vsaj nekaj žigov s te nekaj več kot 600 kilometrov dolge obhodnice, ki vodi večinoma po lahkih planinskih poteh, predvsem v visokogorju pa pogosto po zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh. Na poti je 80 kontrolnih točk, ki jih zbirate v posebnem dnevniku. A lahko se vam zgodi, da je koča zaprta in žiga ne morete dobiti oziroma ga na kontrolni točki ni. Kaj narediti?
Slovenska planinska pot je ena najbolj znanih in najbolj priljubljenih poti po Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi. To dokazuje število pohodnikov, ki se na tej poti vpišejo kot tudi število napolnjenih dnevnikov. Do današnjega dne smo v pregled prejeli 10569 dnevnikov pohodnikov, ki so prehodili SPP. Vsak izmed njih je prejel častni znak.

Večina pot prehodi enkrat, nekateri tudi dvakrat ali ali celo večkrat. Le en planinec je pot prehodil 10 krat. Nekateri pot vzamejo kot poseben izziv in postavljajo časovne rekorde. A večina planincev jo vzame tako, kot je bila namenjena. Počasi, da se naužijejo narave in kulture, da spoznajo večino slovenskega gorskega sveta.

spp_foto_manca_ogrin
Foto: Manca Ogrin

Zanimanje za dnevnik se z leti povečuje. Zadnja leta letno prodamo od 5.000 do 6.000 izvodov. Pred 20 leti smo jih prodali pol manj. Dnevnik je sestavljen iz dveh delov. K prvemu, kjer je predstavljena SPP, je dodana še ena obhodnica, Razširjena Slovenska planinska pot, v katero je vključenih še dodatnih 40 točk. Za vsako obhodnico planinec prejme svoj častni znak.


Leta 2018 smo izdali vodnik Slovenska planinska pot v treh delih , s katerimi smo želeli pot še približati pohodnikom. Na voljo je tudi vodnik Razširjena slovenska planinska pot.

 


Kako do žiga?

Zadnje čase pogosto dobimo vprašanja planincev, kako naj pridejo do žiga kontrolne točke, sploh sedaj v zimskem času, ko so koče zaprte. Svetujemo vam, da če niste dobili žiga, se lahko kot dokazilo uporabi fotografija. Dnevnik v potrditev pošljete na PZS za vsako obhodnico posebej in potrjenega, skupaj s častnim znakom vrnemo.

Preberite še:

Neurje pod Triglavom končalo pravljico SPP 2020
12 dni je potreboval za nekaj več kot 600 kilometrov
Na Slovenski planinski poti prišla do novih spoznanj
Za rojstni dan plesala na Krnu
Kljub številnim žuljem in želodčnim težavam ne bi ničesar spremenila
Marjan Zupančič ne bo več podiral rekorda SPPja

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti