sobota, 2. december 2023
POIŠČI

Zimska soba na Kaninu - Bivak Slavka Svetičiča Slavca
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 5. september 2022 ob 14:00, ogledov: 2207

Krekova koča na Ratitovcu naj visokogorska in Mihov dom na Vršiču naj planinska koča 2022

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Obiskovalci gora so v osmi sezoni akcije Naj planinska koča Planinske zveze Slovenije (PZS) in medija Siol.net, v kateri je sodelovalo 155 slovenskih koč, za zmagovalki ponovno izbrali gorenjski postojanki, ki slovita po dolgoletnih oskrbniških ekipah in odlični kulinariki. Za naj visokogorsko planinsko kočo so ponovno okronali Krekovo kočo na Ratitovcu, za naj planinsko kočo pa že drugič Mihov dom na Vršiču.

V osmi sezoni akcije Naj planinska koča, ki je trajala od 30. maja do 5. septembra,  so bralci Siol.net z glasovanjem med 155 kočami (30 visokogorskih in kar 125 planinskih koč na nižje ležečih predelih) izbrali najboljši. Za Naj planinsko kočo 2022 so izbrali Mihov domu na Vršiču (1085 m), za Naj visokogorsko planinsko kočo 2022 pa Krekovo koča na Ratitovcu (1642 m).

Ker smo v letošnjem letu uvedli novosti v samem izboru in spremenili način glasovanja, so se lahko za najboljšo kočo potegovale prav vse koče, ki so želele biti del natečaja, tudi lanskoletni zmagovalki. Ker smo v letošnjem letu uvedli novosti v samem izboru in spremenili način glasovanja, so se lahko za najboljšo kočo potegovale prav vse koče, ki so želele biti del natečaja, tudi lanskoletni zmagovalki. »Letošnja planinska sezona je bila zelo dobra, v visokogorju med boljšimi v zadnjem časovnem obdobju, morda ponekod v nižje ležečih kočah zaenkrat povprečna. Poletje je zaznamovala suša in pomanjkanje vode v planinskih kočah, predvsem visokogorja, ki se z vodo oskrbuje s pomočjo deževnice. Zato je tudi v marsikateri koči ni za običajno umivanje obiskovalcev. A prijaznost in splošna urejenost koče odtehta tudi to letošnjo hibo pri obisku visokogorskih koč. In zopet sta naziv prejeli koči, ki veliko pozornosti posvečata urejenosti in prijaznosti. Okusne jedi pa so zgolj še pika na i za zadovoljstvo planincev,« je o letošnji sezoni v planinskih kočah povedal strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar. Ob tem je še dodal, da se v letošnjem letu del planinskih koč intenzivno prenavlja, nekatere od teh so tudi v času intenzivnih gradbenih del zaprte ali imajo nekoliko prilagojeno ponudbo. »Sredstva za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč prispeva Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v višini 5 milijonov evrov. Nadejamo se, da bo država v prihodnje še omogočila finančno podporo okoljskim in energetskim prenovam planinskih koč, tako v okviru vse večje veljave turističnega sektorja, predvsem pa potrebam po ohranitvi čistega okolja in pitne vode

Krekova_ko_a_na_RatitovcuKrekova koča na Ratitovcu (Foto: Bojan Puhek/ Siol)

Med visokogorskimi planinskimi kočami je letošnji naziv najboljše dobila Krekova koča na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki), ki na višini 1642 m kraljuje na vršnem slemenu Ratitovca in slovi pa po unikatnih flancatih. »Čisto sem ganjena,« je ob nazivu povedala oskrbnica Anica Lotrič, ki je z možem Lojzetom, predsednikom društva,, že več kot dve desetletji na čelu oskrbniške ekipe v koči na Ratitovcu.  »Zelo sem ponosna na ta naziv. Kot kaže nas lanski naziv ni pokvaril. Ponosna sem na našo ubrano ekipo, ker sam na tako veliko koči tako ne zmoreš vsega dela. Da je naša koča zelo priljubljena med planinci, je poleg naše gostoljubnosti, kulinarike kriva tudi odlična lokacije koče, letos pa še krasno vreme. Letos je bilo planincev še več kot pretekla leta in z večino od njih imamo samo dobre izkušnje.«

Pred dvema letoma je naziv Naj planinska koča dobil Mihov dom na Vršiču( PD Kranjska Gora) in letos je koča ob cesti na Vršič dobila daleč največ glasov v vseh treh kategorijah. »Tega ponovnega naziva res nisem pričakoval. Za glasovanje bi ne vedel, če naju s Petro na to ne bi opozorili obiskovalce koče. Hvala vsem, ki podpirate najino delo. Trenutno rešujem letošnji največji izziv: najti dodatni izvir vode. Največji problem letošnjega leta je namreč pomanjkanje vode, sploh ob koncih tedna, ko je največja gneča. Za malce olajšanje težave sva omejila delovni čas med tednom, da se do konca tedna nabere kaj več vode in zaenkrat ne pobira rezervacij za naprej. Pri kulinariki trmasto vztrajava, da se vse, kar ponudiva, pripravi v naši mali kuhinji, tako štruklje kot kruh pripravimo vse sami. Pomembno nama je, da je koča urejena, zunaj in znotraj, dobro sodelujeva s PD Kranjska Gora. Glede gostoljubnosti pa dodajam, da vsak ima kdaj slab dan, a po večini se res trudimo, da smo prijazni. Največje probleme imamo tako s turisti, katerim ni jasno, da so prišli v planinsko kočo in ne v gostilno,« je razložil najemnik koče Aleš Štefe, ki je s Petro Bratuša naziv naj planinske koče za Mihov dom na Vršiču prejel že pred dvema letoma.  Da imajo v društvu najbolj priljubljeno planinsko kočo, je bil navdušen tudi predsednik PD Kranjska Gora Marko Kopač in dodal, da z oskrbnikoma zelo dobro sodelujejo.

Letošnji izbor nekoliko drugačen od prejšnjih

Letos smo uvedli nekaj novosti v samem izboru. Spremenili smo način glasovanj, oziroma uvedli ocenjevanje po treh kriterijih. Uporabniki so tako vsako planinsko kočo ocenjevali na podlagi treh kriterijev, urejenost, gostoljubje in ponudba.

Mihov_dom_na_Vr_i_uMihov dom na Vršiču (Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida)

Pri vsakem kriteriju je bilo planinski koči mogoče dodeliti od ene do treh točk. Posamezna planinska koča je torej od enega uporabnika prejela največ devet točk. Točke so se med seboj seštevale. Zmagali sta koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk oziroma najvišjo skupno oceno. Druga pomembna novost letošnjega izbora je bila ta, da je lahko en uporabnik za posamezno planinsko kočo glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem. V letošnji akciji je bilo oddanih prek 22.600 glasov, glasovalo pa je 6.660 različnih obiskovalcev.

Ostale uvrščene koče

Druga najbolje uvrščena je Lavričeva koča na Gradišču (PD Šentvid pri Stični), kjer obiskovalci najbolj cenijo urejenost in gostoljubje. Tretje mesto je pripadlo Koči na Žavcarjevem vrhu (PD Maribor Matica), kateri so obiskovalci največ točk namenili v kategorijah urejenost in ponudba. Na četrtem mestu je Dom na Kofcah (PD Tržič), na petem pa Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (PD Krka Novo mesto), kjer planinci stavijo na gostoljubje in ponudbo. Takoj za njimi si sledijo še Koča na Dobrči (PD Tržič), Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica), Koča na Blegošu (PD Škofja Loka) in Zasavska koča na Prehodavcih. (PD Radeče).

.
......

Medijske objave:
Naj planinska koča 2022 je Mihov dom na Vršiču, naj visokogorska planinska koča 2022 pa Krekova koča na Ratitovcu - Siol.net
Naj planinski koči 2022 Krekova koča na Ratitovcu in Mihov dom na Vršiču - MMC
Razglašeni zmagovalki akcije Naj planinska koča 2022 - Maribor24.si
Znani sta naj planinska in naj visokogorska koča leta 2022 - N1
Naj planinska koča 2022 je Mihov dom na Vršiču, naj visokogorska planinska koča 2022 pa Krekova koča na Ratitovcu - slovenia.info
Naj koči sta na Ratitovcu in Vršiču - Gorenjski glas
Na Žavcarjevem vrhu tretja naj slovenska koča - Večer
Zmagala Ratitovec in Vršič - Primorski dnevnik

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti