sreda, 29. marec 2023
POIŠČI

Nova čistilna naprava za še čistejše Kriške pode
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 22. februar 2023 ob 17:00, ogledov: 396

10. Konferenca planinskega gospodarstva minila v znamenju požarne varnosti

Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 18. 2. 2023 je v okviru sejma Alpe Adria potekala 10. Konferenca planinskega gospodarstva. Osrednja tema je bila požarna varnost. Po Konferenci je sledil letni Zbor gospodarjev, kot najvišje telo gospodarske komisije PZS.


Požarno varnost
so z večih zornih kotov osvetlili:
  • Milan Hajduković, Slovensko združenje za požarno varnost: Predpisi in realnost požarne varnosti v planinskih kočah.
  • Andrej Štremfelj, Gasilska zveza Škofja Loka: Dodatni ukrepi varstva pred požari za različne situacije in statuse planinskih koč.
  • Peter Filip Jakopič, Zavarovalnica Triglav: Ustrezno zavarovanje požara planinskih koč.

gk_pzs_gospodarska_konferenca_2023_arhiv_gk__4_

Predstavitve so bile zelo nazorne in usmerjene predvsem v preventivne ukrepe, ki jih morajo oz. naj bi jih tako lastniki planinskih koč, kot upravljavci in osebje izvajali, da v največji meri preprečimo nastanek požara. Na tem mestu vsa pohvala predavateljem za res dobro pripravo in izvedbo predstavitev.

Drugi del Konference je vseboval tri krajše sklope:
  • Kaj vemo o planinskih kočah - predstavitev podatkov in stanja planinskih koč na podlagi anketnega vprašalnika, kar je predstavil Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS.
  • Predstavitev novega rezervacijskega sistema za planinske koče - Samo Hrvatin, podjetje Microgramm, je predstavil vzroke, zakaj obstoječi rezervacijski sistem za planinske koče Alpsonline ne omogoča učinkovitega upravljanja z rezervacijami in hkrati predstavil slovenski rezervacijski sistem podjetja Bentral, ki je bistveno bolj prilagodljiv, še posebno za slovenske specifike. Zaradi boljših lastnosti bodo planinske koče v letošnjem letu začele uporabljati drug, slovenski rezervacijski sistem.
  • Izzive planinskega gospodarstva je predstavil Miro Eržen, vodja projektne pisarne PZS. Glede na spreminjajoče se ekonomske, družbene, okoljske razmere, se spreminjajo tudi pričakovanja in zmožnosti pri upravljanju planinskih koč, na kar se bomo morali tako lastniki objektov kot PZS odzvati in prilagoditi.

gk_pzs_gospodarska_konferenca_2023_arhiv_gk__2_

Ob koncu konference je potekala še podelitev certifikatov za planinske koče. Nov certifikat Družinam prijazna planinska koča za obdobje 2023-2026 je pridobil Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini (PD Zagorje). Podaljšanje pa so prejeli Dom pri izviru Završnice (PD Žirovnica), Koča Velikonočnica (PD Boč Kostrivnica), Planinski dom na Jančah (PD Litija), Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje), Planinski dom na Zasavski sveti gori (PD Zagorje).

Certifikat Okolju prijazna planinska koča za obdobje 2023-2026 je uspelo podaljšati: Dom na Uršlji gori (PD Prevalje), Dom pri izviru Završnice (PD Žirovnica), Koča pri Jelenovem studencu (PD Kočevje), Tumova koča na Slavniku (POD Koper).

Formalni del letnega Zbora gospodarjev je potekal hitro in brez dodatne razprave. Pod točko Razno pa se je odprla daljša razprava na predlog Odbora za visokogorske koče o vključitvi nove kategorije Družinska soba. Na podlagi vse večjega povpraševanja s strani gostov, so pri obnovi nekaterih koč uredili tudi sobe s svojimi sanitarijami. Vprašanje je, kako te sobe vključiti v cenovno politiko planinskih koč in priporočil oz. obveznih popustov za planinske koče. Obstoječi sistem za marsikatero kočo ni več vzdržen, a hkrati planinske koče, ne samo v Sloveniji, ponujajo članom planinskih zvez ugodnosti, predvsem v smislu cenovno dostopnejše nočitve. Gospodarska komisija bo odprla razpravo in pripravila predlog prilagoditve cen in popustov za nočitve v planinskih kočah.

gk_pzs_gospodarska_konferenca_2023_arhiv_gk__7_

Ker je v času koronskih ukrepov izpadla izvedba konference in s tem podelitve novih oz. podaljšanja certifikatov, na tem mestu objavljamo prejemnike certifikatov še za pretekli dve leti.

Podaljšanje veljavnosti certifikatov Okolju prijazna planinska koča

  • Obdobje 2021-2024: Planinski dom na Čreti (PD Vransko), Koča na Planini Razor (PD Tolmin), Mozirska koča na Golteh (PD Mozirje), Kamniška koča na Kamniškem sedlu (PD Kamnik), PUS Bavšica (PZS), Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Planinski dom na Boču (PD Poljčane)
  • Obdobje 2022-2025: Dom na Lubniku (PD Škofja Loka), Dom na Peci (PD Mežica), Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Blegošu (PD Škofja Loka), Koča na Planini pri Jezeru (PD LPP), Planinski dom na Košenjaku (PD Dravograd), Planinski dom na Uštah - Žerenku (PD Moravče), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič), Poštarski dom na Vršiču (PD PTT Ljubljana), Valvazorjev dom pod Stolom (PD Radovljica)

Podaljšanje veljavnosti certifikatov Družinam prijazna planinska koča:

  • Obdobje 2021-2024: Planinski dom na Čreti (PD Vransko), Dom na Peci (PD Mežica), Dom na Šmohorju (PD Laško), Planinska koča na Uršlji Gori (PD Prevalje), Planinski dom na Kofcah (PD Tržič), Planinski dom na Košenjaku (PD Dravograd), Planinski dom na Uštah - Žerenku (PD Moravče), Planinski dom pod Storžičem (PD Tržič), Planinski dom v Gorah (PD Dol pri Hrastniku), Tumova koča na Slavniku (OPD Koper).
  • Obdobje 2022-2025: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Blegošu (PD Škofja Loka), Koča na Planini pri Jezeru (PD LPP), Koča na planini Razor (PD Tolmin), Koča pri Jelenovem studencu (PD Kočevje), Kosijev dom na Vogarju (PD Železničar Ljubljana), Mengeška koča na Gobavici (PD Mengeš), Planinski dom na Zasavski sveti gori (PD Zagorje), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič), Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (PD Krka Novo mesto), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica), Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).

Zapisal in fotografiral Dušan Prašnikar

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti