sobota, 13. julij 2024
POIŠČI

Pohod in odprtje otroškega igrišča na Hleviški planini
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 5. april 2023 ob 08:00, ogledov: 10906

Umrl je alpinist in član Gospodarske komisije PZS Janko Arh

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Janko Arh, 67-letni bohinjski alpinist in od leta 2018 aktivni član Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije, je 21. marca 2023 preminil je na trekingu pod najvišjimi vrhovi sveta v Nepalu.

Janko Arh je bil vse življenje član Planinskega društva Bohinjska Bistrica, kjer se je v zadnjih dobrih 10. letih ukvarjal predvsem z gospodarsko dejavnostjo v društvu, bil je gospodar ponovno zgrajene Orožnove koče na planini Za Liscem pod Črno prstjo ter hkrati tudi načelnik gospodarskega odseka in član upravnega odbora pri domačem planinskem društvu.

Gospodarska dejavnost v društvu in njegova prizadevnost ga je pripeljala v Gospodarsko komisijo PZS, katere član je bil že drugi mandat.

V mladosti in tudi kasneje v zrelih letih je bil Janko Arh izvrsten, vrhunski alpinist. Med vrhunci njegove alpinistične kariere izpostavljamo prvo zimsko prečenje Zlatorogovih polic v Severni triglavski steni (1977), prvo smučanje po Slovenski smeri prav tako v Severni triglavski steni marca 1978, udeležil se je odprave v Pamir in leta 1979 dosegel Pik revolucije skoraj 7.000 m visoko, kar je bila za tiste čase zelo spoštovana višina. Janko Arh se je kasneje v zrelih letih povzpel tudi na Huascaran v Peruju in pri 50 letih smučal z vrha sedemtisočaka Pik Lenina v Pamirju.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti