nedelja, 1. oktober 2023
POIŠČI

Požar v Mozirski koči na Golteh
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 7. april 2023 ob 13:00, ogledov: 520

Uspešen seminar za oskrbnike planinskih koč

Objavil(a): Matej Ogorevc
Seminar za oskrbnike planinskih koč je, kot že več let zapored, potekal v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Dvodnevnega seminarja, potekal je 3. in 4. aprila 2023 v Šolskem hotelu Astoria na Bledu, se je udeležilo 17 oskrbnikov oz. osebja iz dvanajstih planinskih koč.

Program seminarja je bil usmerjen v vsebine, ki predstavljajo osnovo za dobro delovanje planinske koče s poudarkom na planinskih vsebinah in odnosu do obiskovalcev. Slušatelji so spoznali koncept planinske koče v okviru planinske organizacije in njeno delovanje ter naloge oskrbnika, predvsem z vidika planinskih vsebin. Poseben poudarek pri tem je bil tudi na ekologiji koč ter dodatno (ekoloških) izdelkov za koče. Kot osnovni temi sta bili vključeni še prva pomoč in požarna varnost.

gk_pzs_seminar_za_oskrbnike_2023_foto_dusan_prasnikar__9_

Prva pomoč je bila izvedena kot praktični prikaz postopkov prve pomoči za najpogostejše primere, ki se lahko v oz. ob koči zgodijo. Pri požarni varnosti v planinskih kočah je bil poudarek, kako lahko osebje v koči zmanjša možnosti požara oz. primerno odreagira, če do požara pride.

Predavatelji Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled so predstavili tematike gostoljubnosti v planinskih kočah, vodenja in obvladovanja konfliktov. Izvedena je bila tudi kuharska delavnica. Ta je zajemala osnove živilstva in higienskih standardov ter konkretno izdelavo najpogostejših jedi planinskih koč. Kuharstvo in obvladovanje konfliktov je bilo tudi najbolj pohvaljeno, saj pride do največje interakcije med udeleženci in tudi prenosa znanj in izkušenj, ki jih določeni že imajo na tem področju.

gk_pzs_seminar_za_oskrbnike_2023_foto_anja_novak.jpg__8_

Udeleženci so bili z izvedbo seminarja zelo zadovoljni, zato bo Gospodarska komisija PZS nadaljevala s tovrstnimi usposabljanji tudi v prihodnje.

Dušan Prašnikar


Fotogalerija

 Dušan Prašnikar1 / 7

 Dušan Prašnikar2 / 7

 Dušan Prašnikar3 / 7

 Anja Novak4 / 7

 Anja Novak5 / 7

 Anja Novak6 / 7

 Taja Borštnar7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti