nedelja, 1. oktober 2023
POIŠČI

Naj planinska koča 2022
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 4. junij 2023 ob 09:00, ogledov: 449

Prenovljeno Planinsko zavetišče na Koradi

Planinsko društvo Brda | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Za Planinsko društvo Brda je bil 27. maj 2023 prav posebej slovesen dan. Otvorili smo prenovljeno planinsko zavetišče na Koradi.

Člani Planinske skupine Brda - PD Nova Gorica so se leta 1983 odločili, da bodo na ostankih italijanskega topovskega položaja iz 1. svetovne vojne zgradili planinsko zavetišče in že leta 1984 pričeli z delom. S prostovoljnim delom so v naslednjih letih in v skladu s finančnimi možnostmi pozidali zavetišče in ga postopoma opremili. Zavetišče so slovesno odprli 25. avgusta 1991.

Pohodništvo je iz leta v leto postajalo vedno bolj priljubljeno in v hribe je zahajalo vse več ljudi. Prav zaradi tega je zavetišče postalo premajhno, zato je bila za silo razširjena jedilnica. Mimo zavetišča poteka planinska pot kot tudi turistični poti Pot miru in Juliana trail.

Zavedali smo se, da bo treba kočo slej ko prej temeljito preurediti, z delom smo tako zaćeli leta 2019. Vrednost obnove je na grobo ocenjena na okrog 70.000 EUR, ki jo je društvo v celoti samo financiralo. Dela so se zavlekla tudi zaradi epidemije bolezni COVID-19 v letih 2020 in 2021.

Planinci pa smo dokazali, da se s pridnostjo, vztrajnostjo in prostovoljnim delom lahko veliko naredi. Opravljenih je bilo na stotine prostovoljnih ur. Zahvaljujemo se vsem članom društva kot tudi vsem ostalim, ki so nam kakorkoli pomagali. Vsem obiskovalcem koče želimo lepo počutje, varno zatočišče in prijeten prostor za druženje.

ikona_info Planinsko zavetišče na Koradi            mapzs_banner_186x44

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti