nedelja, 16. junij 2024
POIŠČI

Praznovanje ob 115. obletnici Češke koče na Spodnjih Ravneh
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ÄŤetrtek, 16. november 2023 ob 08:00, ogledov: 866

Uspešna okoljska in energetska sanacija Koče na Kokoši

Planinsko društvo Sežana | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Koča na Kokoši (PD Sežana) je s prenovo velikega dela koče (toplotna izolacija, stavbno pohištvo, toplotna črpalka, sončna elektrarna, LED svetila, varčna oprema za uporabo vode, zbiralnik deževnice, čistilna naprava) dosegla cilj razpisa iz leta 2021 takratnega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč - zmanjšati rabo energije in snovi ter povečanje rabe obnovljivih virov energije.
Zavedamo se pomena ohranjanja narave, tudi tako, da zmanjšamo rabo energije in snovi ter povečamo rabo obnovljivih virov energije na Koči na Kokoši, zato je bila za sanacijo koče izvedena uspešna kandidatura na javnem razpisu "Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi", ki ga je leta 2021 objavilo takratno ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Koča je v letu 2023 izvedla zadnja dela v okviru sanacije objekta.

koca_na_kokosi_foto_matija_cotic
S sanacijo je bil dosežen cilj investicije - zmanjšati rabo energije in snovi ter povečanje rabe obnovljivih virov energije na Koči na Kokoši (foto Matija Cotič)

Celotni zunanji ovoj objekta se je toplotno izoliral, stara energetsko neučinkovito zunanje stavbno pohištvo se je zamenjalo z novim, energetsko učinkovitimi. Zamenjal se je tudi vir ogrevanja in priprave tople sanitarne vode, ki jo po novem oskrbuje sodobna toplotna črpalka. K dosegu teh ciljev povečanja deleža obnovljivih virov energije in povečanja deleža samooskrbe bo pripomogla tudi nova sončna elektrarna. Za prezračevanje objekta skrbi sistem prezračevanja z rekuperacijo. Za učinkovito razsvetljavo objekta skrbijo energetsko visoko učinkovita LED svetila. Vsa novo nameščena oprema za uporabo vode (vodne armature, kotlički, pisoarji ipd.) je varčna pri porabi vode. Povečal se je tudi volumen zbiralnika deževnice, kar omogoča še večjo samozadostnost. Za čiščenje odpadnih voda skrbi sodobna čistilna naprava.

koca_na_kokosi_sanacija_foto_matija_cotic
Koča na Kokoši po energetski in okoljski sanaciji (foto Matija Cotič)

S sanacijo je bil dosežen cilj investicije - zmanjšati rabo energije in snovi ter povečanje rabe obnovljivih virov energije na Koči na Kokoši.

PD Sežana
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti