sobota, 13. julij 2024
POIŠČI

Izveden prvi seminar za oskrbnike planinskih koč
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 14. november 2023 ob 11:00, ogledov: 969

PZS in Slovenska vojska podpisali letni načrt civilno-vojaškega sodelovanja

Objavil(a): Manca Ogrin
Poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč je v petek, 10. novembra, na Pokljuki podpisal načrte civilno-vojaškega sodelovanja za leto 2024 z zvezami, organizacijami in društvi, ki delujejo v javnem interesu in s katerimi Slovenska vojska krepi svojo prepoznavnost, ugled ter zaupanje civilne družbe. Tudi s Planinsko zvezo Slovenije in njenim predsednikom Jožetom Rovanom.
"Zavedamo se dejstva, da smo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske del družbe, zato je izrednega pomena, da družbi vračamo, kar in kolikor lahko, in na ta način pripomoremo k boljšim pogojem za življenje naših sodržavljanov," je poudaril poveljnik sil Roman Urbanč, ki je načrt civilno-vojaškega sodelovanja s Planinsko zvezo Slovenije za leto 2024 podpisal s predsednikom PZS Jožetom Rovanom

podpis_LNS_2024_foto_arhiv_sv
Podpis načrtov civilno-vojaškega sodelovanja za leto 2024 z zvezami, organizacijami in društvi, ki delujejo v javnem interesu, tudi s Planinsko zvezo Slovenije (foto arhiv Slovenske vojske)

Civilno-vojaško sodelovanje s strani Slovenske vojske vključuje vire in dejavnosti, ki prispevajo k dobrim odnosom tako znotraj vojaške organizacije same kot v razmerju do civilnih organizacij, društev ter civilnega prebivalstva v območju, kjer enote Slovenske vojske že delujejo ali bodo delovale v prihodnje. Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Slovenska vojska zato z zvezami, organizacijami in društvi, ki delujejo v javnem interesu, sklepata večletna pogodbena razmerja, ki so temelj podrobnejših letnih načrtov medsebojnega sodelovanja.

Sodelovanje PZS s Slovensko vojsko je ključnega pomena za energetsko in okoljsko sanacijo visokogorskih planinskih koč, saj nam vojska letno zagotavlja določeno kvoto ur helikopterskega prevoza. Hkrati so v Sloveniji za prevoz težjih kosov tovora na voljo le helikopterji Slovenske vojske. Slovenska vojska zagotavlja tudi določeno kvoto prevozov opreme za planinske tabore.

V okviru civilno-vojaškega sodelovanja po drugi strani PZS zagotavlja določeno kvoto spanja pripadnikov Slovenske vojske v okviru službenih aktivnosti na planinskih kočah, določen obsega najema plezalnega stolpa PZS in PUS Bavšica ter sodelovanje planinskih vodnikov pri določenih aktivnostih Slovenske vojske.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti