petek, 1. julij 2022
POIŠČI

O problematiki delovanja gospodarskih odsekov PD na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu brez zaključkov
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 25. april 2012 ob 00:00, ogledov: 2582

Znak Družinam prijazna koča - poziv za oddajo pisnih predlogov

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Planinska zveza Slovenije predlaga planinskim društvom skupno akcijo s ciljem privabiti na naše koče posebno dragocene goste - otroke oziroma družine. V ta namen uvaja PZS posebno priznanje za koče, ki bodo s svojim celokupnim delovanjem poskrbele, da bodo otroci na kočah zaželeni gostje.
Takšno priznanje v obliki znaka z napisom »Družinam prijazna koča«, izobešenega na vidnem mestu v koči, bo jasno sporočilo obiskovalcem, da se vse osebje koče v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za starše in naše najmlajše. Za dosego tega cilja je poleg usposobljenosti in motiviranosti osebja potrebna tudi določena specifična oprema na koči.

Prepričani smo, da bodo koče, ponosne lastnice tega znaka, pridobile na ugledu in bodo bolj obiskane. Če želimo nadaljevati tradicijo slovenskega naroda kot naroda planincev, moramo poskrbeti tudi za varno in brezskrbno uvajanje naših najmlajših v ta naš lep gorski svet.

Osnovne predpostavke za podelitev znaka »Družinam prijazna koča« so:
a) pripravljenost osebja koče, da sprejme najmlajše goste z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe
b) takšna lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop
c) okolica koče je primerna za nemoteno aktivnost otrok in družine
d) posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke
e) po možnosti nudijo na koči tudi lastni program za družine.

Pri uvedbi znaka, programa in kriterijev bo PZS sledila že uveljavljenim rešitvam iz sosednjih alpskih dežel Avstrije, Nemčije in Južne Tirolske in jih prilagodila na naše razmere.
V letošnjem letu bo Gospodarska komisija PZS poskusno izvedla ocenjevanje na petih izbranih planinskih kočah. Vsa zainteresirana planinska društva vabimo, da do sobote, 30. junija 2012, na naslov: Planinska zveza Slovenije, Gospodarska komisija, Dvorakova 9, p. p. 214, 1001 Ljubljana, s pripisom »Družinam prijazna koča«, posredujejo pisni predlog za vključitev njihove koče v testno ocenjevanje v letu 2012, ali ga oddajo v glavni pisarni PZS v času uradnih ur.

Stroške ocenjevanja izbranih koč bo v letu 2012 krila PZS. Na podlagi analize letošnjega testnega ocenjevanja bo Gospodarska komisija PZS pripravila končno obliko programa Družinam prijazna koča. Program bo PZS začela izvajati predvidoma v letu 2013. Znak naj bi se podeljeval za dobo 4 let, nato bi sledilo ponovno preverjanje.
Vključitev zainteresiranih planinskih društev in koč v program, poteka izključno na prostovoljni osnovi. Vsako planinsko društvo se prostovoljno odloči, ali želi sodelovati in s katerimi kočami.

Načelnik Gospodarske komisije PZS                                                                              Predsednik PZS
Aleš Glavnik l.r.                                                                                                                    Bojan Rotovnik l.r.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Obvestila o stanju poti